SPAR for life

Dit jaar steunt SPAR het project van Alfons Vos (Fons voor de vrienden), die tot elf jaar geleden de SPAR in Tongeren uitbaatte.

Toen hij 25 jaar geleden via het werk een reis naar Afrika won, verloor hij zijn hart in Kenia. In 2015 stampten hij & z’n vrouw Josiane er een weeshuis uit de grond: Evy’s Children Home in Kwale, zo’n 30 km van Mombasa.

De passie en belangeloze inzet van Fons en z’n familie willen we met SPAR graag ondersteunen! 

Daarom organiseren we dit najaar een nationale actie via Music For Life, waarbij je een kersthuisje (dat symbool staat voor het weeshuis) gevuld met 10 heerlijke Belgische pralines koopt ten voordele van Evy's Children Home. 

 

Met dit leuke kersthuisje gevuld met Belgische pralines steun je Evy's Children Home. Per verkocht doosje schenkt jouw SPAR-winkelier €2 aan dit goede doel!

 

Hieronder lees je het interview met Fons, dat ook verscheen in het herfstnummer van Peper & Zout. Heb je verder nog interesse in dit prachtige project? Ontdek Evy's Children Home ook op Facebook, of contacteer Fons rechtstreeks op 0496 53 11 25. Op dit ogenblik zijn zij nog op zoek naar enkele peters en meters!

 

Stichter Fons aan het woord: 

 

“De toestand van veel kinderen in Kenia maakte zo’n grote indruk op ons, dat we al snel besloten dat we hen wilden steunen. Eerst via een lokaal weeshuis waar ik peter werd van één van de kindjes daar. Wat later ontdekten we een belabberd schoolgebouw waar 9 kinderen onderdak zochten, zonder begeleiding, zonder bedje, enkel 4 muren. Met hulp van de lokale bevolking vonden we een bestaand weeshuis. Er was veel werk aan, maar het had potentieel. In samenwerking met de overheden ter plaatse beslisten we dan om er Evy’s Children Home op te richten om zo alvast die 9 kindjes een degelijk onderkomen te kunnen bieden."

Vanwaar de naam Evy’s Children Home?
Fons: "Dat is een eerbetoon aan mijn dochter Evy die drie jaar geleden overleden is.”

Hoe staat het weeshuis er vandaag voor?
Fons: “Vandaag verblijven er 15 kinderen. Sommigen zijn weeskinderen, anderen zijn geplaatst door de overheid wegens hun schrijnende gezinssituatie. Ze worden begeleid door een team van 7 volwassenen. Die zorgen ervoor dat de kinderen naar school kunnen en proberen hen een warme thuis te geven. Van een kokkin tot een klusjesman, ieder heeft z’n taak en is onmisbaar. We zien dat de kinderen openbloeien. Ze leven, werken, eten en spelen samen. Een plezier om te zien hoe ze hun – soms vreselijke – situatie leren om te keren in een stralende glimlach.”

Wanneer staat je volgende bezoek gepland?
Fons: “We hopen in maart terug te gaan. Eerst moeten we geld inzamelen om de omheiningsmuur waaraan we begonnen met de lokale metselaars verder af te maken. Daarna moeten we ook nog het jongensgebouw afbreken, want dat is helemaal vervallen. Het is hard werken, maar je krijgt er zoveel voor terug!”