Tournée générale

Wie over bier spreekt, denkt aan België en wie naar België komt, drinkt bier. Wij Belgen hebben een uniek product waar we fier op mogen zijn. Daarom vind je op deze pagina een overzicht van enkele toppers uit ons Belgisch bierassortimentOnze bierkenner van dienst Rony Langenaeken vertelt je graag een beetje meer over het reilen en zeilen van ons bierland in Peper & Zout, want daarin ontdek je nog meer tips en info over deze bieren. Neem dus zeker een kijkje in de digitale versie, of neem je eigen exemplaar mee in je favoriete SPAR of SPAR Express

 

Belgische bieren aan de top!

Onze brouwers, groot en klein, zijn enerzijds enorm creatief doordat ze gebruikmaken van een onbeperkte lijst van ingrediënten zoals mout, hop en gecultiveerde of wilde gisten. Anderzijds beheersen onze Belgische brouwers perfect het brouwproces. De kunst bestaat erin om in te spelen op onder meer de gisting, de hergisting op fles én de rijping op oude vaten. Maar het échte succes zit hem in het vinden van een buitengewoon evenwicht door een harmonie van aroma’s en uitgebalanceerde smaken waarin zoet, zuur en bitter elkaar weten te vinden. En dit kunnen de Belgen als geen ander.
 

4 stijlen in de kijker 

 • Oud bruin bier
  Deze bierstijl is enorm bekend door zijn gemengde gisting. Meestal zijn deze bieren roodbruin van kleur en hebben ze een laag alcoholpercentage.
   
 • Trappist
  Onze trappisten zijn misschien wel het meest populair in het buitenland. Ze hebben gemiddeld een hoog alcoholpercentage en variëren in kleur. De smaak gaat van zoet via zoet-bitter tot bitter.
   
 • Belgisch bitter
  Hier speelt onze hop de hoofdrol. Meestal heeft deze stijl een blonde kleur, een gemiddeld alcoholpercentage en uiteraard een bittere smaak.
   
 • Sterk blond
  Ook typisch Belgisch zijn de sterke blonde. Door hun zoet-bittere smaak worden ze door menig Belg geapprecieerd. Zeker op een terrasje in de zon.

 

Foodpairing met bier

 

Ontdek enkele favorieten van onze bierkenner Rony. Hij geeft je er nog enkele tips om deze lekkere biertjes nog meer tot hun recht te laten komen door ze te combineren met bepaalde gerechten. Schol en smakelijk! 

Omer traditional blond: door zijn fruitigheid en lichte bitterheid kan dit bier worden geserveerd bij visgerechten en gevogelte. Ideaal om te serveren bij halfharde of harde kazen.

Rodenbach: heel lekker bij grijze garnalen en charcuterie. Ook perfect om te serveren bij stoofvlees en sabayon door zijn zurige karakter.

Trippel Kanunnik: door zijn kruidigheid en zijn volmondigheid kan dit bier worden geserveerd bij vleesgerechten en gevogelte. Ook lekker bij sterke (harde of zachte) kazen.

Poperings Hommelbier: door zijn bitterheid kan dit bier worden geserveerd bij pikante vleesgerechten, gevogelte en bittere groenten zoals witloof en kolen. Geeft een heerlijke combinatie met geitenkazen en sterke harde kazen. Ook lekker als aperitiefbier.

Rochefort 10: dessertbier (zowel bij fruitige als chocoladedesserts), gewoonweg een geniet- en degustatiebier. Je serveert dit bier het best niet te koud.

Chimay Bleue: halfharde en zachte sterke kazen, alle wildgerechten, zelfs met chocolade en moeulleux.