Berlijnse bollen

Aantal stuks: 
8
Moeilijkheidsgraad: 
Enige behendigheid gevraagd
Voorbereidingstijd: 
70 minuten
Bereidingstijd: 
5 minuten
Ingrediënten: 
500 g bloem
1 zakje Dr. Oetker gist
30 g suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren en 1 eierdooier
100 g gesmolten boter
1,25 dl lauwwarme melk
confituur of pudding
confituur of pudding poedersuiker
Ingrédients: 
500 g de farine
1 sachet de levure Dr. Oetker
30 g de sucre
1 sachet de sucre vanillé
2 œufs et 1 jaune d’œuf
100 g de beurre fondu
1,25 dl de lait tiède
confiture ou pudding
sucre en poudre
Bereiding: 

Meng de gist onder de bloem. Voeg de suiker, vanillesuiker, 2 volledige eieren, 1 eierdooier, de boter en de melk toe. Kort mengen met een mixer met deeghaken op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand, tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet ze op een warme (tochtvrije) plaats zodat het deeg tot het dubbele kan rijzen. Kneed het daarna even kort door, rol het uit op een werkblad met bloem en verdeel het in 8 gelijke stukken. Bol elk stukje op met de hand. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier, met een droge keukenhanddoek er over. Ze moeten rijzen tot de grootte van een broodje. Frituur ze daarna anderhalve minuut aan elke kant op 175°. Uit laten lekken, doormidden snijden en vullen met confituur of pudding. Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.