Kaasfondue met zoet en zuur

Aantal personen: 
4
Moeilijkheidsgraad: 
Moeilijk
Voorbereidingstijd: 
30 minuten
Bereidingstijd: 
15 minuten
Ingrediënten: 
300 g kleine sjalotten
gepeld
1 dl rode wijnazijn
2 dl water
1 dl veenbessensap
2 el honing
½ tl zout
5 peperbolletjes
100 g verse veenbessen
500 g Gruyère
500 g Appenzeller
2 teentjes knoflook
4 dl droge witte wijn
1 tl Maggi aroma
1 el witte Martini
enkele druppels citroensap
nootmuskaat
zwarte peper
300 g champignons
1 pot augurkjes
300 g paardenfilet of filet d’anvers
stokbrood
Ingrédients: 
300 g de petites échalotes épluchées
1 dl vinaigre de vin rouge
2 dl d'eau
1 dl de jus de canneberges
2 cs de miel
½ cc de sel
5 grains de poivre
100 g de canneberges fraîches
500 g de Gruyère
500 g d'Appenzeller
2 petites gousses d'ail
4 dl de vin blanc sec
1 cc d'arômes Maggi
1 cs de Martini Bianco
quelques gouttes de jus de citron
noix de muscade
poivre noir
300 g de champignons
1 pot de petits cornichons
300 g de filet de cheval ou de filet d’Anvers
baguette
Bereiding: 

Doe het water, de rode wijnazijn, het veenbessensap, het zout, de honing en de peperbolletjes in een pan. Voeg 250g sjalotten en de veenbessen toe. Laat dit tien minuten opkoken. In een gesteriliseerde glazen pot doen en onmiddellijk sluiten. Kuis de champignons en rasp de kazen. Hak de knoflookteentjes fijn. Doe ze samen met de resterende sjalotten en de wijn in een pan. Laat dit 5 minuten koken en giet de wijn dan door een zeef in een fonduestel of pan met dikke bodem. Opnieuw aan de kook brengen en dan de kaas er onder roeren. Op smaak brengen met het Maggi aroma, het citroensap, de witte Martini, nootmuskaat en versgemalen zwarte peper. Dep stukjes stokbrood, champignons en plakjes filet in de kaas en eet er de ingelegde sjalotten en augurkjes bij.