Mechelse koekoek met pistaches en vijgen

Aantal personen: 
6
Moeilijkheidsgraad: 
Enige behendigheid gevraagd
Voorbereidingstijd: 
60 minutes
Bereidingstijd: 
70 minutes
Ingrediënten: 
1 grote Mechelse koekoek
12 verse vijgen, in kwartjes
1,25 dl witte wijn
400 g wit brood, in blokjes
4 el boter
1 ui, fijngehakt
2 selderstengels, grof gesneden
2 knoflookteentjes, geplet
2 el fijngehakte rozemarijn
250 g pistaches, grof gehakt
2 dl kippenbouillon
2 stervruchten
peper & zout
Ingrédients: 
1 gros coucou de Malines
12 figues fraîches, en quartiers
1,25 dl de vin blanc
400 g de pain blanc, en dés
4 cs de beurre
1 oignon, finement haché
2 tiges de céleri, coupé gros
2 gousses d'ail écrasées
2 cs de romarin finement haché
250 g de pistaches, hachées gros
2 dl de bouillon de poule
2 caramboles
poivre & sel
Bereiding: 

Laat de kwartjes van 6 vijgen een uur weken in de witte wijn. Bak de broodblokjes een vijftal minuten in een pan met antikleeflaag. Stoof de ui, selder, look en rozemarijn 5 minuten aan in 2 eetlepels boter. Doe ze daarna in een kom en voeg de pistaches, de vijgen met wijn, de broodblokjes en de kippenbouillon toe. Breng de stuffing verder op smaak met peper en zout. Kruid de Mechelse koekoek van binnen en buiten met peper en zout. Rondom kort aanbakken in de resterende boter. Onmiddellijk vullen met de stuffing en daarna een uur in een voorverwarmde oven van 225° plaatsen. Regelmatig bedruipen met het eigen braadvocht. Opdienen met de resterende vijgen en plakjes stervrucht. Deze vulling kan ook gebruikt worden voor kalkoen en braadkip.