Rode wijnsaus

Moeilijkheidsgraad: 
Makkelijk
Voorbereidingstijd: 
5 minuten
Bereidingstijd: 
15 minuten
Ingrediënten: 
2 sjalotjes, fijngehakt
2 knoflookteentje, geplet
3,5 dl runds- of wildfond
3,5 dl degelijke maar niet te dure wijn
een takje verse tijm
2 laurierblaadjes
een takje rozemarijn
peper & zout
een snuifje suiker
50 g ijskoude boter
Ingrédients: 
2 échalotes, émincées
2 gousses d’ail, écrasées
3,5 dl de fond de bœuf ou de gibier
3,5 dl de vin de qualité, mais pas trop onéreux
1 brin de thym frais
1 brin de romarin
2 feuilles de laurier
sel et poivre
1 pincée de sucre
50 g de beurre glacé
Bereiding: 

Giet als het vlees gebakken is, de bakboter uit de pan en laat er opnieuw een klontje boter in smelten. Fruit daar de sjalotjes en de look glazig in. Strooi er de suiker over en voeg de tijm, laurier en een beetje peper toe. Blussen met de rode wijn. De aanbaksels los roeren en tot 2/3 laten inkoken. Giet er dan de fond bij en laat de saus inkoken tot ongeveer 2 dl. Door een zeefje gieten. Roer vlak voor het opdienen een paar klontjes ijskoude boter door de saus. Dat monteren doet ze mooi glanzen en maakt ze zacht van smaak. Eventueel bijkruiden met peper en zout. Als je 1 dl wijn vervangt door 1 dl rode porto wordt de saus nog rijker. Als je de saus gebruikt bij wild kan je er nog wat krokant gebakken spekblokjes aan toevoegen. Enkele stukjes fondantchocolade zorgen voor een verrassende toets.