Boterzachte zalm met kinky parmezaankorst, hete Hasselback aardappelen en een fluwelen Béarnaisesaus

Aantal personen: 
2
Moeilijkheidsgraad: 
Enige behendigheid gevraagd
Bereidingstijd: 
1 h.
Ingrediënten: 
2 zalmfilets
4 middelgrote of 2 grote aardappelen
50 g boter, gesmolten
2 el verse tijmblaadjes
peper & zout
voor de parmezaankorst:
2 sneetjes brood
20 g geraspte Parmezaanse kaas
8 blaadjes basilicum
2 el olijfolie
voor de Bearnaisesaus:
4 eierdooiers
3 el dragonazijn
4 à 5 el water
120 g koude boter
1 el gehakte dragon
Ingrédients: 
2 filets de saumon
4 pommes de terre moyennes ou 2 grosses
50 g de beurre, fondu
2 cs de thym frais
poivre & sel
pour la croûte au Parmesan:
2 tranches de pain
20 g de Parmesan râpé
8 feuilles de basilic
2 cs d’huile d’olive
pour la sauce Béarnaise:
4 jaunes d’oeuf
3 cs de vinaigre à l’estragon
4 à 5 cs d’eau
120 g de beurre froid
1 cs d’estragon ciselé
Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij op gelijke afstand inkepingen in de aardappelen, maar snij niet volledig door. Schik ze in een ovenschaal, bedruppel met de boter, strooi er de tijmblaadjes over en kruid met peper en zout. Zet 45 minuten in de oven.

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verkruimel het brood in een blender. Doe er het basilicum, de olijfolie en de parmezaan bij en mix fijn. Kruid de vis met peper en zout. Leg in de ovenschaal en verdeel er het broodkruim over. Zet 10 à 15 minuten in de oven.

Klop de eierdooiers met de azijn en het water los in een steelpannetjes. Kruid het mengsel met peper en zout. Zet de pan op een matig vuurtje en klop met de nodige passie de saus vol romig. Neem van het vuur. Roer de klontjes koude boter onder de saus en laat helemaal smelten. Roer er de gehakte dragon onder.

Serveer de zalmmoten met de hasselback aardappelen en geef er de saus bij.