Hele kalkoen met mediterrane kruiden

Aantal personen: 
12
Moeilijkheidsgraad: 
Makkelijk
Voorbereidingstijd: 
10 minuten
Bereidingstijd: 
180 minuten
Ingrediënten: 
1 gekuiste kalkoen van 2,5 tot 3 kg
250 g bladpeterselie, fijngehakt
60 g geraspte citroenschil
4 tl suiker
4 tl zeezout
4 tl fijngesneden rozemarijnblaadjes
1 el gedroogde oregano
2 tl zwarte peper
1/2 rood pepertje, fijngesneden
150 g boter
Ingrédients: 
1 dinde nettoyée de 2,5 à 3 kg
250 g de persil plat ciselé
60 g de zeste de citron
4 c. à c. de sucre
4 c. à c. de sel de mer
4 c. à c. de feuilles de romarin ciselées
1 c. à s. d’origan séché
2 c. à c. de poivre noir
½ piment rouge finement coupé
150 g de beurre
Bereiding: 

Meng alle kruiden en specerijen onder de boter. Dep de kalkoen goed droog en wrijf ze aan de binnen- en buitenkant in met de kruidenboter. Leg ze daarna op een bakplaat en zet die 90 minuten in een voorverwarmde oven van 165°. Regelmatig bedruipen met het bakvet.

Wrijf de kruiden van de buitenkant af, dek de kalkoen losjes toe met aluminiumfolie en plaats nog ze nog anderhalf uur in de oven. Een kwartier laten rusten vooraleer aan te snijden.